Kuudes jakso, osa 1 - gootti vai hevari?

21/01/2021

Olitko gootti vai hevari?

Hei hyvät kuulijat ja tervetuloa kuuntelemaan Opi suomea! -podcastin kuudetta jaksoa! Minä olen Kassu ja tämä on podcasti helpolla suomen kielellä.

Suomessa on tällä hetkellä aika kylmä. Suomessa on nyt aika kylmä. Helsingissä oli muutama päivä sitten hyvin, hyvin kylmää. Muutama päivä sitten täällä oli 23 astetta pakkasta; täällä oli -23 astetta. Täällä oli kova pakkanen. Myös tänään on pakkasta. Ja ulkona tuulee. Minä menin tänään kävelylle metsään ja siellä oli tosi kylmä. Mutta minulla oli paljon vaatetta päällä. Minulla oli kaksi housua päällä ja kaksi villapaitaa ja kaksi paria villasukkia. Minulla oli myös lämmin pipo ja hanskat ja lämmin kaulahuivi. Ulkona on pakkasta, mutta kun on tarpeeksi vaatteita päällä, ei tule niin helposti kylmä. Haluan sanoa kaikille, että kun on pakkanen, pitää pukea tarpeeksi lämpimiä vaatteita päälle! Kun on pakkasta, pitää pukea paljon lämpimiä vaatteita päälle. Muuten pakkanen voi olla vaarallista. On hyvä muistaa tämä asia! Kova pakkanen voi olla vaarallinen.

Etelä-Suomessa oli viime viikolla "lumimyräkkä". Mitä sana "lumimyräkkä" tarkoittaa? Lumimyräkkä on vähän sama asia kuin lumimyrsky tai lumipyry. Kun sataa paljon, paljon lunta lyhyessä ajassa, silloin on lumimyräkkä. Kun lunta sataa esimerkiksi kahden päivän ajan - eli kaksi päivää - ja kun maassa on metri lunta, silloin on lumimyräkkä! Kun lunta sataa koko ajan ja hyvin paljon - silloin sitä voi sanoa lumimyräkäksi. Lumimyräkän jälkeen maassa on paksu kerros lunta. Maassa voi olla metri tai puolitoista metriä lunta! Kun on lumimyräkkä, sataa niin paljon lunta, että on vaikea esimerkiksi - löytää omaa autoa! Kun auton päällä on paljon lunta, sitä voi sanoa "igluautoksi"! Kun auton päällä on paljon lunta, sitä voi kutsua "igluautoksi"! "Igluauto" on auto, jonka päällä on paljon lunta. Helsingissä on nyt paljon "igluautoja". Igluauto on uusi sana.

Mutta tänään minä haluaisin puhua ihan toisesta aiheesta. Haluan puhua eri aiheesta. En halua puhua säästä. Tänään minä haluan puhua musiikista: Haluan puhua rockmusiikista! Kyllä - rokista! Pidättekö te rockmusiikista? Minä rakastan rokkia. Kyllä, niin voi sanoa. Voi sanoa, että minä rakastan rockmusiikkia. Ehkä olette kuulleet, että kaikki suomalaiset rakastavat rokkia. Mutta...onko se totta?

Mistä aloittaisin? Hmm...mistä minun pitäisi aloittaa? No - aloitan vaikka siitä, että kerron lyhyesti rockmusiikin historiasta. Kerron lyhyesti siitä, mitä rockmusiikki on.

Rockmusiikki syntyi kauan sitten monen mutkan kautta. Mitä tämä tarkoittaa? Sana "mutka" tarkoittaa, kun tie ei ole suora. Sana "mutka" tarkoittaa sitä, kun katu ei ole aivan suora. Mutka on sellainen paikka, jossa tie tai katu ei ole suora. Kun tulee mutka, pitää ajaa vähän vasemmalle tai vähän oikealle - sillä tie ei ole suora. Ja rockmusiikin tie ei ole ollut suora. Rockmusiikki ei ole syntynyt heti! Rockmusiikki on syntynyt hitaasti, monen vuoden ajan. Rockmusiikki on syntynyt hitaasti, monen mutkan kautta.

Rockmusiikin tie alkoi noin seitsemänkymmentä vuotta sitten. Seitsemänkymmentä vuotta! Se on hyvin pitkä aika. On vuosi 1955 - tuhatyhdeksänsataaviisikymmentäviisi - ja Amerikassa elää muusikko nimeltä Little Richard. On vuosi 1955, eli 50-lukuTiedättekö mitä sana "luku" tarkoittaa? Hm... minä yritän selittää ja toivon, että ymmärrätte: Minun äitini on syntynyt 60-luvulla. 60-luku on aika, jolloin kuunneltiin The Beatlesiä ja Aretha Frankliniä. 60-luvulla oli Vietnamin sota. 60-luvulla oli Amerikan ja Vietnamin välinen sota. 60-luvulla oli myös hippiliike. 60-luvulla oli ensimmäiset hipit. Se oli 60-luku. Mutta minä olen syntynyt 90-luvulla. Kyllä! Olen noin kolmekymmentävuotias. 90-luku on aika, jolloin ihmiset kuuntelivat Britney Spearsiä, Backstreet Boysia ja Spice Girlsejä - ja Nirvanaa. 90-luvulla kuunneltiin myös teknoa, eli teknomusiikkia. 90-luvulla ihmiset alkoivat käyttämään internettiä ja lähettämään tekstiviestejä! 90-luvulla ihmiset käyttivät Nokian ja Sony Ericsonin kännyköitä. 90-luku oli tekstiviestien ja kännyköiden aika. Se oli 90-luku. 90-luku on ajanjakso, joka alkaa vuodesta 1990 ja loppuu vuoteen 1999. Ymmärrättekö te nyt, mitä sana "luku" tarkoittaa? Hm... vielä yksi esimerkki. Mikä vuosi on nyt? No nyt on vuosi 2021. Siksi voi sanoa, että nyt on 20-luku!

Ok, takaisin rockmusiikkiin: 50-luku on aika, jolloin Elvis Presley teki musiikkia. Silloin Elvis Presley oli kuuluisa. Sana "kuuluisa" tarkoittaa, että kaikki tietävät kuka sinä olet! Nyt Ed Sheeran ja Justin Bieber ovat esimerkiksi hyvin kuuluisia. Myös Trump ja Amy Winehouse ja Marie Kondo ovat kuuluisia. Kaikki tietävät, kuka Trump on. Ja melkein kaikki tietävät, kuka Kim Kardashian on. Katsotteko te muuten Kardashianeita? Minä katson Kardashianeita! Mutta nyt tuo TV ohjelma on tauolla...joten en katso Kardashianeita tällä hetkellä. Ok...takaisin aiheeseen. Nyt on 20-luku ja Kim Kardashian ja Kanye West ovat kuuluisia. Mutta 50-luku oli aika, jolloin Elvis Presley oli kuuluisa. Ja sitten, vuonna 1955 amerikkalainen muusikko nimeltä Little Richard tuli kuuluisaksi. Little Richard oli musta laulaja Georgiasta. Georgia on osavaltio Amerikassa. Amerikassa on 50 osavaltiota. Ja Georgia on yksi niistä. No, Little Richards syntyi Georgiassa, Amerikassa. Ja hän oli musta muusikko ja laulaja. Hän teki aivan uudenlaista musiikkia. Hän teki rock n' rollia. Voi sanoa, että Little Richard oli rockmusiikin tärkein esi-isä. Mitä sana "esi-isä" tarkoittaa? Sana "esi-isä" tarkoittaa esimerkiksi isän isän isän isän isää.

Te voitte mennä YouTubeen kuuntelemaan kappaleen "Lucille". Voitte kirjoittaa YouTubeen "Little Richard" ja "Lucille" ja sitten kuunnella, miltä Little Richardin musiikki kuulostaa. Minusta se kuulostaa jo vähän rockmusiikilta! Oletteko samaa mieltä?

No, sitten mennään viisi vuotta eteenpäin. On vuosi 1960. Vuonna 1960 Iso-Britanniassa - eli Englannissa - syntyy bändi, jonka nimi on hyvin kuuluisa. Tiedättekö, mistä yhtyeestä minä puhun? Jep! The Beatles syntyy! The Beatles on hyvin kuuluisa brittiläinen bändi. The Beatles on niin kuuluisa, että koko maailmalla tiedetään, mitä musiikkia The Beatles soittaa. Kun jokin henkilö tai yhtye on niin kuuluisa, että heidät tunnetaan joka puolella maailmaa - Japanissa, Venäjällä, Iranissa, Saksassa, Yhdysvalloissa, Uruguayssa, Ruotsissa, Vietnamissa ja Suomessa - silloin voi sanoa, että se henkilö tai yhtye on "maailmankuulu". Ja 60-luvulla The Beatlesistä tuli maailmankuulu yhtye. Te tiedätte varmaan kaikki, että The Beatles soitti myös rock n' rollia. Voi sanoa, että The Beatles otti mallia Little Richardsista ja muista amerikkalaisista rock n' roll yhtyeistä ja teki rock n' rollista brittiläistä. Ja kun John Lennon, eli valkoinen mies, joka asui Englannissa, kopioi mustien amerikkalaisten soittamaa rock n' rollia - silloin musiikki muuttui. Rock n' roll musiikista tuli eurooppalaisempaa. Rock n' roll musiikista tuli suoraviivaisempaa ja yksinkertaisempaa. Siinä ei enää ollut monia rytmejä.

The Beatles ei keksinyt rokkia. Mitä sana "keksiä" tarkoittaa? Sana "keksiä" tarkoittaa sitä, että löytää uuden asian - että löytää tai kehittää jonkin uuden asian. The Beatlesit eivät siis keksineet rokkia. Mutta The Beatlesit olivat myös tärkeitä rockmusiikin esi-isiä.

60-luvun lopussa syntyi aina enemmän ja enemmän rockbändejä. Monet nuoret muusikot soittivat rokkia ja pikkuhiljaa - eli hitaasti - rockmusiikki kehittyi, rockmusiikki syntyi. Pikkuhiljaa syntyi klassinen rockmusiikki.

No mitä Suomessa tapahtui? Milloin rockmusiikki tuli Suomeen? Hmm... vuonna 1971 Helsinkiin perustettiin bändi nimeltä Hurriganes. Kyllä: Hurriganes, ei Hurricanes. Helsingissä syntyi bändi nimeltä Hurriganes. Hurriganes oli yksi ensimmäisistä kuuluisista suomalaisista rockbändeistä. Hurriganes teki alussa englanninkielistä rock n' roll -musiikkia. Alussa Hurriganes lauloi englanniksi ja soitti rock n' roll -tyylistä musiikkia. Mutta pikkuhiljaa heidän soittama musiikkinsa muuttui rockmusiikiksi. Hitaasti heidän soittama musiikkityyli muuttui. Vuoden kului ja Hurriganesin soittamasta musiikista tuli rokkia! Jos haluatte, voitte kuunnella Hurriganesin musiikkia esimerkiksi YouTubesta. Hurriganesin soittama musiikki kuulostaa ihan hyvältä! Oletteko samaa mieltä?

Mutta mitä sitten tapahtui? No... 80-luvulla Suomessa oli jo paljon rockbändejä. Ehkä olette kuulleet, että Suomessa soitetaan ja kuunnellaan paljon rokkia. Ja 80-luvulla se oli totta. 70- ja 80-luvulla Suomeen syntyy monia uusia rockbändejä. Vuonna 1970 rockbändi nimeltä Hanoi Rocks tulee kuuluisaksi. Hanoi Rocks oli 80-luvun uusi bändi. Ja Hanoi Rocks teki punkrokkia. Hanoi Rocks soitti punkia! Jotkut ihmiset sanovat, että Hanoi Rocks oli glamrock -bändi. Hm... glamrock oli myös yksi rockmusiikin muoto. "Glamrock" tulee sanoista "glamour" ja "rock". Glamrokkiin kuului se, että kaikki bändin jäsenet, eli kaikki bändin muusikot pukeutuivat todella erikoisiin vaatteisiin. Glamrokkia soittavat muusikot laittavat kasvoille paljon meikkiä. Tiedättekö, mitä sana "meikki" tarkoittaa? Sana "meikki" tulee sanasta "make up". Se tarkoittaa sitä, että laittaa esimerkiksi huulipunaa huulille ja maskaraa silmäripsille ja niin edelleen. Jos katsotte Hanoi Rocksin musiikkivideoita YouTubesta, silloin näette, että kaikilla bändin muusikoilla on paljon meikkiä ja - todella oudot hiukset!

On vielä monia, monia rockbändejä, jotka tulivat kuuluisiksi 80-luvulla. Voi sanoa, että 80-luvulla syntyi suomalainen rockmusiikki. Suomalaista rockmusiikkia kutsutaan myös nimellä "suomirock". Kaikkein kuuluisimmat suomalaiset rockbändit olivat: Eppu Normaali, Dingo, Juice Leskinen ja J.Karjalainen. Oletteko kuunnelleet Eppu Normaalia? Minä olen varma, että jos olette etsineet YouTubesta suomalaista musiikkia, olette nähneet siellä Eppu Normaalin musiikkia! Eppu Normaali, Dingo ja esimerkiksi J.Karjalainen ovat kuuluisia suomalaisia 80-luvun bändejä. Jos teillä on suomalaisia ystäviä, jotka ovat noin 50-vuotiaita, silloin voitte kysyä heiltä: "Hei, kuuntelitko sinä Eppu Normaalia tai Dingoa tai J.Karjalaista kun olit nuori?" Olen ihan varma, että vastaus on "Kyllä"! Myös minun äitini on kuunnellut J.Karjalaista ja Eppu Normaalia ja Dingoa. Ja monia muita. Minun äitini kuuntelee niitä vielä tänä päivänä! Minäkin rakastan näitä bändejä! Minusta 80-luvun suomirock on todella hyvää ja sitä on ihana kuunnella! Jos haluatte, voitte kertoa minulle mitä te ajattelette 80-luvun suomirockista. Voitte kirjoittaa minulle sähköpostia ja kertoa, mikä on teidän mielestänne paras suomalainen rockbändi.

Mutta mitä sitten tapahtui? Sitten tuli 90-luku. Sitten minä synnyin! Minä olen syntynyt 90-luvulla. Voi sanoa, että 90-luku oli suomalaisen heavy metallin kulta-aikaa. 90-luvulla suomirock tuli hyvin kuuluisaksi maailmalla. Suomessa kuunneltiin silloin todella paljon heavy metallia, eli hyvin kovaäänistä ja rajua rokkia. Heavy metal oli hyvin suosittu musiikkityyli. Siksi sanotaan, että 90-luku oli heavy metallin kulta-aikaa. "Kulta-aika" on, ööh, sama asia kuin "paras aika". Suomessa heavy metal -musiikkia kutsutaan myös heviksi. Jep, hevi. 90-luvulla syntyi monia maailmankuuluja hevibändejä. Suomalaisia hevibändejä ovat esimerkiksi: Nightwish, Apocalyptica, Children of Bodom, Amorphis, Ensiferum ja esimerkiksi Teräsbetoni. Nämä kaikki ovat suomalaisten hevibändien nimiä. Nightwish on varmasti Suomen kuuluisin hevibändi.

90-luvulla oli hyvin tavallista, että ihminen kuunteli heviä. Kaikissa kouluissa oli lapsia ja nuoria, jotka kuuntelivat heviä. Mutta myös aikuiset kuuntelivat heviä. Kun on ihminen, joka kuuntelee vain heviä, silloin hän on "hevari". "Hevari" on suomalainen sana. Se tarkoittaa, että ihminen kuuntelee paljon heviä - eli heavy metallia. "Hevarit" ovat usein ihmisiä, jotka pukeutuvat pelkkiin mustiin vaatteisiin. Hevarilla on usein vain mustia vaatteita. Hevarilla on usein mustat kengät, mustat housut, musta vyö ja musta T-Paita ja takki. Hevari pitää usein mustaa bändipaitaa. Bändipaita on T-Paita, jossa lukee esimerkiksi "Nightwish" tai "Children of Bodom". Bändipaita on T-Paita, jossa lukee tämän ihmisen suosikkibändinsä nimi. Mutta mitä sana "suosikkibändi" tarkoittaa? No... sana "suosikki" tarkoittaa samaa asiaa kuin "lempi". Jos esimerkiksi hevari kuuntelee vain Nightwishiä, vain tätä bändiä, silloin hänen suosikkibändinsä on Nightwish. Voi sanoa, että hänen lempimusiikkinsa on Nightwishin musiikki. Sanat "suosikki" ja "lempi" ovat sama asia.

Ok, tämä jakso päättyy nyt tähän. Olen puhunut paljon, että tarvitsen pienen tauon. Minulla on tässä pieni tauko. Tarvitsen pienen tauon, sillä olen puhunut niin paljon historiasta ja suomirockin synnystä. Mutta ei hätää! Jos rakastatte rockia, saatte kuulla lisää seuraavassa jaksossa! Tämä oli vasta jakson ensimmäinen osa. Ja seuraavaksi tulee jakson toinen osa. Toisessa osassa kerron lisää suomirockista ja hevareista.

Kiitos kun jaksoitte kuunnella! Moi moi!