Toinen jakso - Tapakristityt ja Joulu

22/12/2020
Joulukuusen koristelu on yksi monista jouluperinteistä
Joulukuusen koristelu on yksi monista jouluperinteistä

Hei hyvät kuulijat! Ja tervetuloa kuuntelemaan podcastia nimeltä "Opi Suomea". Opi suomea! -podcastin toisessa jaksossa haluan kertoa vähän joulusta.

Tänään on kahdeskymmenestoinen kahdettatoista, eli kahdeskymmenestoinen päivä joulukuuta. Ja pian on joulu! Kyllä - vuosi 2020 päättyy pian! Uskotteko sitä? Minä en oikein voi uskoa sitä! Mutta se on totta. Pian on joulu ja tämä vuosi päättyy.

Joulu on suomalaisten tärkeä juhla. Se on tietenkin myös monien muiden ihmisten tärkeä juhla. Joulua juhlitaan eri puolilla maailmaa. Suomessa joulua juhlitaan kahdeskymmenesneljäs päivä joulukuuta. Mutta joulu kestää ainakin kolme päivää. Joulua juhlitaan siis ainakin kolmen päivän ajan: Kahdeskymmenesneljäs päivä, kahdeskymmenesviides päivä ja kahdeskymmeneskuudes päivä. Suomessa ajatellaan, että kahdeskymmenesneljäs päivä on jouluaatto, eli joulua edeltävä ilta. Jouluaatto on sama asia kuin Christmas Eve. Jouluaaton jälkeen vietetään ensimmäistä joulupäivää ja toista joulupäivää.

Moni teistä varmaan tietää, että joulu on alun perin kristillinen juhla. Sana "kristillinen" tarkoittaa että uskoo esimerkiksi Jumalaan ja Jeesukseen. Kristillinen ihminen siis uskoo kristinuskoon. Kristinusko on yksi monista uskonnoista. Ja joulu on kristinuskon tärkeä juhla. Mutta ehkä olet kuullut, että monet suomalaiset ovat ateisteja. Mikä on ateisti? Ateisti on henkilö, joka ei usko Jumalaan. Kyllä, suomessa on paljon ateisteja. Suomessa on paljon ihmisiä, jotka eivät usko Jumalaan. Mutta silti suomessa juhlitaan joulua.. Miksi ateistit sitten juhlivat joulua? Erittäin hyvä kysymys!

Miten sinä juhlit joulua? Vai juhlitko joulua ollenkaan?
Miten sinä juhlit joulua? Vai juhlitko joulua ollenkaan?

Katsotaanpas:

Suomi on perinteisesti kristillinen maa. Vaikka suomessa asuu myös jonkin verran esimerkiksi muslimeja, buddhisteja ja hinduja, on Suomi edelleen hyvin kristillinen maa. Suurin osa suomalaisista on kristittyjä. Kristitty on ihminen, joka kuuluu kristinuskoon. Itse asiassa Suomi on evankelilaisluterilainen maa. "Luterilainen" - mitä tämä sana tarkoittaa? Se on vähän vaikea asia selittää. Mutta sana "luterilainen" tarkoittaa samaa kuin "protestanttinen". Sanat "luterilainen" ja "protestanttinen" viittaa Suomen suurimpaan uskontokuntaan, johon moni suomalainen edelleen kuuluu. Suurin osa suomalaisista kuuluu niin sanottuun "reformoituun kristinuskoon" eli evankelilaisluterilaiseen kirkkoon. Suomessa on tietenkin myös ortodokseja. Mutta Suomessa on hyvin vähän katolilaisia. Esimerkiksi Espanja, Italia ja Puola ovat katolisia maita. Myös esimerkiksi Filippiinit on katolinen maa. Evankelilaisluterilaisuus on uudempi kristinuskon muoto. Se on reformoitu kristinusko. Luterilaisia maita ovat esimerkiksi: Tanska, Ruotsi, Norja, Islanti ja Suomi.

Jos et ymmärtänyt, mistä äsken puhuin - ei hätää. Nämä asiat ovat vähän monimutkaisia. Nämä asiat ovat todella monimutkaisia! Moni ihminen ei oikein tiedä, mitä nämä asiat tarkoittavat. Ehkä olet lukenut Wikipediasta tai maantiedon kirjasta, että Suomessa asuu noin 5,5 miljoonaa ihmistä. Jep! Vain 5,5 miljoonaa! Kyllä - Suomi on hyvin pieni maa, jos ajatellaan asukasmäärää. Suomen asukasmäärä on hyvin pieni. Asukasmäärä on sama asia kuin asukasluku. Suomen asukaslukua voi verrata esimerkiksi Pietarin asukaslukuun: Pietarissa on noin 5,3 miljoonaa asukasta. Pietari on suuri kaupunki Venäjällä, lähellä Suomen rajaa. Toinen kaupunki, jonka asukasmäärä on lähellä Suomen asukasmäärää, on Ankara. Ankara on Turkin pääkaupunki. Ankarassa asuu noin 5,2 miljoonaa ihmistä. Vau! Niin iso kaupunki! Haluaisin kysyä teiltä kuulijoiltani: asutteko te näin isossa kaupungissa? Vai asutteko keskikokoisessa kaupungissa? Ehkä asutte pienessä kaupungissa? Voi olla, että teistä joku asuu maalla. Minä asun Helsingissä, mutta jonain päivänä haluaisin asua maalla! Se olisi ihanaa! Maalla on paljon tilaa ja metsää. Tykkäisin asua maalla. Voitte kirjoittaa omia ajatuksianne kommentteihin ja kertoa minulle omasta kotikaupungistanne. Voitte kertoa minulle mikä teidän kotikaupunkinne asukasmäärä on. Entä haluaako teistä joku asua maalla - niin kuin minä? Vai asutteko te jo maalla?

Ok. Takaisin suomalaisiin. Suomi on siis pieni maa, jossa asuu noin 5 miljoonaa ihmistä. Ja näistä ihmisistä 4 miljoonaa on evankelilaisluterilaisia. Suomalaisista 70% kuuluu evankelilaisluterilaiseen kirkkoon! Mutta ovatko suomalaiset kristittyjä vai ateisteja? Se on hyvä kysymys. Moni suomalainen on ateisti mutta kuuluu samalla kirkkoon. Jos puhutaan ihmisestä, joka on ateisti, mutta joka samalla kuuluu edelleen evankelilaisluterilaiseen kirkkoon, silloin voimme käyttää sanaa "tapakristitty". Sana "tapakristitty" tarkoittaa ihmistä, joka ei usko Jumalaan, eikä Jeesukseen ja Raamatun tarinoihin - mutta joka silti kuuluu kirkkoon. Hän maksaa esimerkiksi kirkollisveroa. Hän voi joskus jopa käydä kirkossa! Ja hän saattaa rukoilla! Itse asiassa monet suomalaiset ovat "tapakristittyjä"! Luulen, että suurin osa suomalaisista on "tapakristittyjä". Sana "tapakristitty" ei ole paha sana. Se on hyvin yleisesti käytetty nimitys ihmiselle, joka ei usko palavasti Jeesukseen taikka Jumalaan, mutta joka ei halua erota kirkosta tai olla maksamatta kirkollisveroa. Kirkollisvero on vero, jota pitää maksaa kirkolle, jos kuuluu evankelilaisluterialiseen kirkkoon. Esimerkiksi minä maksan kirkollisveroa, vaikka en käy kirkossa. Tiedän, että kirkko tekee paljon hyvää suomalaisessa yhteiskunnassa ja auttaa ihmisiä, jotka tarvitsevat apua eri elämäntilanteissa, siksi minua ei haittaa maksaa kirkollisveroa. Joku voi ajatella, että tämä ei pidä paikkansa, että tämä ei ole totta. Mutta minä ajattelen näin.

Takaisin jouluun. Minusta tuntuu, että tämä aihe on todella iso aihe, ja puhun jatkuvasti muista asioista kuin itse joulusta! Suomessa joulujuhlaan sekoittuu monia eri perinteitä ja uskomuksia. Mikä on perinne? Perinne on sellainen asia, mikä toistuu esimerkiksi joka vuosi ja joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Eli, esimerkiksi se, että jouluna lauletaan joululauluja, on perinne. Tai se, että syntymäpäivänä leivotaan kakku ja lauletaan syntymäpäivälaulu, sekin on perinne. Suomalaiseen jouluun sekoittuu vanhat kristilliset perinteet, kuten esimerkiksi Raamatun lukeminen, sitten vanhat suomalaiset jouluperinteet, kuten esimerkiksi joulupukki ja tontut, keskieurooppalaiset perinteet, kuten joulukuusi ja joulukoristeet, sekä amerikkalaiset perinteet, kuten se, että ostetaan paljon joululahjoja. Joka vuosi syntyy uusia perinteitä, sillä jokaisessa perheessä joulua vietetään eri tavalla. Ja joka vuosi me keksimme eri tapoja juhlia joulua. Minusta tämä on ihana asia!

No, miten minä sitten juhlin joulua? Minun perheessäni ei ole kauhean vahvoja jouluperinteitä. Se johtuu siitä, että minun äitini ei noudata samoja perinteitä kuin minun mummuni, eli minun äitini äiti. Minun isovanhempieni perheessä, eli mummun ja isoisin perheessä joulua juhlittiin paljon enemmän ja perinteisemmin. Se tarkoittaa sitä, että he pitivät kiinni kaikista perinteistä, kuten esimerkiksi siitä, että Raamatusta luettiin aina jouluevankeliumi. Se oli tärkeää. Jouluna myös laulettiin. Kun perheessä oli lapsia, silloin joulupukki tuli käymään ja toi lahjoja. Myös minun lapsuudessani pukki tuli aina jouluna käymään. Joulupukki toi meille lapsille ihania lahjoja.

Mutta me emme juhli joulua yhtä perinteisesti enää. Itse asiassa, kun juhlin joulua minun puolisoni, äitini, siskojeni sekä pikkusiskoni poikaystävän kanssa, me emme juhli joulua perinteiseen tapaan. Minun äitini päätti joskus monta vuotta sitten, hän siis teki päätöksen, että hän ei enää halua stressata joulusta niin paljon ja koska kaikki me olemme nyt aikuisia, minun äitini päätti, että voimme viettää mukavan joulun sen sijaan, että viettäisimme hyvin perinteisen joulun. Perinteinen joulu vaatii paljon työtä ja se voi olla stressaavaa! Suomessa on monia tv-sarjoja ja komediasarjoja, joissa puhutaan siitä, miten stressaavaa on viettää hyvin perinteinen joulu! Minä uskon, että monille ihmisille perinteinen joulu on aivan liian kiireinen. Pitää ostaa lahjat, pitää leipoa pipareita, pitää ostaa ja koristella joulukuusi, pitää siivota, pitää tiskata, pitää koristella asunto tai talo, pitää kirjoittaa joulukortteja (kaikille ystäville ja sukulaisille), pitää pakata lahjat, pitää suunnitella jouluruoka ja käydä ostoksilla ruokakaupassa, pitää laittaa ruokaa, pitää varautua siihen, että ruokakaupat ovat kiinni jouluna, pitää kirjoittaa sähköposteja kaikille työkavereille, pitää ostaa junaliput kotiin tai sukulaisille, pitää käydä kävelyllä joulupäivänä ja pitää käydä saunassa! Ja kaiken lisäksi pitää nauttia joulusta! Ja viettää mukavaa aikaa kotona! Apua!! Pitää tehdä niin monia asioita! Ja lisäksi joulu maksaa paljon! Pitää ostaa lahjoja ja paljon ruokaa. Jos siis joulujuhlan pitää olla täydellinen, silloin se saattaa aiheuttaa paljon stressiä. Silloin se saattaa tuoda paljon stressiä. Oletteko samaa vai eri mieltä?

Jouluna moni suomalainen olisi mieluiten mökillä tai jossain kaukana, kauna joulustressistä...
Jouluna moni suomalainen olisi mieluiten mökillä tai jossain kaukana, kauna joulustressistä...

Koska minun äitini ja meidän perheemme ei halua kaikkea tätä stressiä ja kiirettä, me laitamme paljon ruokaa jouluaaton aamuna, eli kahdenkymmenennenneljännen päivän aamuna, sitten me syömme illalla ja sen jälkeen me annamme lahjat. Lahjojen jälkeen me syömme kakkua ja jälkiruokia emmekä tee mitään muuta! Joulupäivänä, eli seuraavana päivänä me nukumme pitkään, syömme jouluruokia ja katsomme paljon hyviä elokuvia. Minun mielestäni joulu on paras silloin, kun voi viettää aikaa perheen kanssa, katsoa elokuvia ja syödä hyvää ruokaa. Mitä mieltä te olette?

Tietenkin tämä joulu ei tule olemaan aivan samanlainen kuin aikaisemmat joulut. Monet viettävät joulua kotona ilman perhettä, sillä koronaviruspandemian aikana ei ole hyvä kokoontua. Se on surullista, mutta minun mielestäni on hyvä, jos ihmiset noudattavat koronaohjeita. On hyvä, jos ihmiset ymmärtävät, että tämä ei ole viimeinen joulu. Seuraavana jouluna voimme taas nähdä perhettä!

Koska tämä joulu ei ole samanlainen kuin yleensä, haluan kysyä teiltä: Mitä te teette tänä jouluna? Jos juhlitte joulua yksin; mitä elokuvia katsotte? Entä mitä ruokaa haluatte syödä? Ehkä joulun viettäminen yksin on ihan ok asia...? Minä ainakin uskon, että monessa perheessä on tänä jouluna vähemmän stressiä, sillä meidän ei tarvitse viettää joulua yhtä perinteisesti kuin ennen. Voi olla, että olen väärässä.

Nyt olen höpissyt jo aivan liian kauan! Olen puhunut joulusta ja perinteistä ja siitä, miten suomalaiset viettävät joulua. Seuraavassa jaksossa voisin puhua esimerkiksi siitä, mitä elokuvia katson jouluna ja mitä elokuvia katson uutena vuotena. Minusta elokuvien katsominen on paras asia joulussa! Odotan sitä todella paljon! Minulla on jo lista elokuvista, jotka haluan nähdä. Onko teillä tällaista listaa? Voitte kertoa minulle kommenteissa siitä :)

Tämä jakso päättyy nyt tähän. Kiitos teille kuulijoille, kun jaksoitte kuunnella! Minä menen nyt kävelylle metsään. Käyn joka päivä metsässä kävelemässä. Metsässä käveleminen on hyvä tapa rentoutua ja kuuntelen samalla muita podcasteja.

Kuullaan taas seuraavassa jaksossa!

Moi moi! Ja kuulemisiin!